bericht vanuit Yarnton
Door: Rinske
Blijf op de hoogte en volg Rinske
05 September 2007 | Verenigd Koninkrijk, Londen
Het is alweer een week geleden dat mijn ouders me naar Yarnton hebben gebracht met al mijn spulletjes. Ze staan nog tot donderdag op een camping in de buurt, en dat is erg gezellig. We hebben al samen een dagje Oxford gedaan, en vanavond komen ze nog even koffie drinken.
De ontvangst op het Centre was allerhartelijkst. Ik kreeg meteen een uitgebreide rondleiding door de ‘deputy librarian’ Cesar, die me ook voorstelde aan alle medewerkers, ‘dan wist ik vast de weg’. Maar het hoofdgebouw is een prachtig oud landhuis, met overal trapjes en zolders en tussendoorgangetjes, dus die weg ben ik al een paar keer volledig kwijt geweest…
Ik woon in ‘Ricardo’, het studentenhuis. Het is nu nog erg rustig, want de studenten komen pas over drie weken. Gelukkig is mijn gang al wel bewoond, er wonen ook nog twee onderzoekers. Aardige mensen, en nooit te beroerd om me uit te leggen hoe de wasmachine werkt, waar de bank is, en hoe je een cheque invult (want ja, in Engeland krijg je nog een chequeboek). De kamer is niet heel groot, maar er is een grote gedeelde zitkamer, en alles is goed schoon (zelfs mijn kamer wordt wekelijks gepoetst). Vanachter mijn computer heb ik een prachtig uitzicht op het oude dorpskerkje (zie foto). Enige nadeel is het zeer trage internet dat de helft van de tijd helemaal niet werkt. Het schijnt te komen doordat we helemaal aan het eind van het dorp zitten :) en ik moet er dus maar aan wennen.
Het kerkje wordt nog uitgebreid gebruikt, er zijn wekelijks 4(!) diensten, en het is een kleine en vergrijsde, maar zeer actieve gemeenschap. Het is een anglicaanse kerk, dus sommige dingen waren wel even wennen (neerknielen om de eucharistie te ontvangen), maar andere dingen, zoals de orde van dienst en de liederen, waren best vertrouwd. De predikant raadde me aan om ook eens in Oxford te gaan kijken bij wat kerken, omdat daar natuurlijk meer jongeren zijn, dus als het een beetje weer is (Oxford is 25 min. fietsen) ga ik dat zondag maar eens doen.
De eerste paar dagen had ik nog vrij, en ben ik lekker de omgeving gaan verkennen. Links fietsen went snel, al blijft het erg vreemd om voor te moeten sorteren om rechts af te slaan! Er wordt hier best veel gefietst, en de fietspaden zijn redelijk, maar soms houden ze ook opeens op. Bijvoorbeeld bij een enorme tweebaans rotonde… Maar de automobilisten zijn zo verbaasd om een fietser te zien midden op de rotonde dat ze maar gewoon stil gaan staan en je voorlaten… De kortste route naar de supermarkt gaat over een onverhard fietspad, dat volkomen overgroeid is. Het wordt best veel gebruikt, dus ik verbaas me erover dat daar niets aan gedaan wordt…
Maandag ben ik begonnen met werken. Voorlopig is dat vooral: systemen en codes leren! Af en toe duizelt het me nogal, maar het is wel leuk en iedereen is zeer behulpzaam. Ook heb ik al een uurtje rondgekeken tussen de boeken die ik moet catalogiseren (een zolder vol), en tot mijn grote verrassing bleek er ook een kast met nederlandstalige literatuur tussen te zitten! Voor de regenachtige herfstavonden die vast wel komen! Voorlopig is het prachtig weer, en bovendien heb ik nu een dagje vrij (fijn dat parttime werken!). Heb ik tijd om wat te studeren, boodschappen te doen, dat soort dingen. En een berichtje voor mijn weblog te schrijven natuurlijk! Ik zie dat mijn verhaal onderhand alweer erg lang begint te worden, dus ik houd het hierbij. Bedankt voor jullie reacties, en tot de volgende keer.
Veel liefs,
Rinske
05 September 2007 - 18:21
Margreet:
Hoi Rinske,
leuk dat we nu even in dezelfde tijdszone zitten! Alhoewel ik natuurlijk op vakantie ben (in Portugal - pfff veel zweten want het is 33 graden - zo heet dat het niet leuk meer is) maar ja we moeten allebei parttime werken (jij echt en ik zweten op m´n portugees)... Maar goed, het went vast snel voor jou en voordat je t weet, wijs jij de nieuwelingen de weg! Meis, ik wens je veel plezier en tot het volgende verhaal!
Margreet -
07 September 2007 - 12:32
Diana:
Wauw, het klinkt allemaal super. Heel leuk om je zo te kunnen volgen!!!
Veel liefs, Diana (en groeten van Wim, Hannah en Bart natuurlijk)